Anna Blaman Prijs 2016 voor dichter Hans Sleutelaar

ROTTERDAM, 21 juni 2016 – De Anna Blaman Prijs 2016 is voor dichter Hans Sleutelaar, zo maakt de jury van deze Rotterdamse literaire prijs vandaag bekend.  De Anna Blaman Prijs wordt driejaarlijks toegekend aan de auteur die met zijn of haar oeuvre een karakteristieke bijdrage levert aan de kwaliteit van het literaire klimaat in Rotterdam en omstreken.

Foto: Carel van Hees

Hans Sleutelaar (Rotterdam, 1935) publiceerde de dichtbundels Schaars licht (1979) en Vermiste stad – Rotterdamse kwatrijnen (2004). Samen met Armando maakte hij het geruchtmakende non-fictieboek De SSʼers (1967). Dit voorjaar verscheen Sleutelaar worden, waarin herinneringen van Sleutelaar zelf en anderen aan Sleutelaar zijn verzameld. In 2015 verscheen een door hemzelf gemaakte strenge keuze uit al zijn gedichten: Wollt ihr die totale Poesie? Hij was redacteur en aanjager van de tijdschriften gard sivik en De Nieuwe Stijl (1957-1966) die invloedrijk waren in Rotterdam en ver daarbuiten. Hij was werkzaam als copywriter en journalist; nog steeds is hij actief als redacteur en dichter.

Veel van Sleutelaars gedichten zijn nauw met Rotterdam verbonden. Uit het juryrapport: Sleutelaars teksten voelen als een ontwapende tour door Rotterdam. Het humeur van de stad is voelbaar. Zijn werk zet aan tot nadenken over de stad. Hij geeft woorden en ritme aan wat normaal niet gezien of gehoord wordt, vangt de schoonheid van het rauwe en alledaagse. Zijn werk is doordrenkt van aandacht, zorg en liefde.

De jury van de Anna Blaman Prijs 2016 bestaat uit:

  • Duco Hoogland, voorzitter van de jury, PvdA Tweede Kamerlid;
  • Shantie Singh, secretaris van de jury, auteur en bestuurskundige bij Gemeente Rotterdam;
  • Sanneke van Hassel, jurylid, auteur, laureaat Anna Blaman Prijs 2013;
  • Silvana Sodde, jurylid, schrijfdocent en ondernemer;
  • Erik Brus, jurylid, auteur en eindredacteur bij Passionate Bulkboek.


Aan de Anna Blaman Prijs is een geldbedrag van € 10.000,- verbonden. De prijs wordt aan Hans Sleutelaar tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis op vrijdag 25 november 2016 uitgereikt.

Lees het volledige rapport hier.